• www.ark.rs
"Peko" u Knjaževcu

U ponedeljak 29. avgusta 2011. kod Agencije za privredne registre zvanično je registrovano preduzeće pod nazivom „TVORNICA OBUĆE PEKO DOO KNJAŽEVAC, TRG SLOBODE BB“ i time je stavljena kruna na tromesečne pregovore opštine Knjaževac i poznatog slovenačkog proizvođača obuće da svoj novi proizvodni pogon locira u našoj opštini. Opština Knjaževac na čelu sa predsednikom Mladenom Radosavljevićem,i članom opštinskog veća Sašom Petrovićem i direktorom Agencije za razvoj opštine Knjaževac - Draganom Milutinovićem, intenzivno je pregovarala sa renomiranom slovenačkom firom ali i stvorila uslove i pružila značajnu logističku  podršku kako bi se ova važna investicija realizovala.

„Peko“ će proizvodni pogon za proizvodnju obuće locirati u Minićevu, a svečanim potpisivanjem ugovora u subotu 3. septembra 2011. u Tržiču u Sloveniji između predsednika uprave „Peka“ Janeza Sajovica i direktora fabrike nameštaja „Tina“ iz Knjaževca, Vlade Vasiljevića o prodaji pogona „Tine“, „Peko“ je i zvanično postao vlasnik objekta u kome će biti organizovana proizvodnja.
Narednih dana, stručnjaci slovenačke fabrike obuće će detaljno skenirati objekat u Minićevu kako bi napravili plan organizacije proizvodnje, a očekuje se da će vrlo brzo početi instalacija opreme da bi se u „Tvornici obuće Peko“ u Minićevu moglo početi sa proizvodnjom na početku naredne godine.

Pokretanje nove fabrike predstavlja najznačajniju stranu investiciju u našoj opštini u poslednjih nekoliko godina a plan slovenačkih obućara je da odmah po početku rada zaposle oko 150 radnika, dok bi u narednih godinu dana bilo zaposleno oko tri stotine. Takođe, „Peko“ planira i da za sebe veže lokalne kooperante, tako da će realizacijom ove investicije posao dobiti i desetak malih preduzeća iz naše opštine koji će proizvoditi delove i repro materijal.

U Tržiču u Sloveniji, ovih dana je obeležena tradicionalna 44. po redu „Šuštarska nedelja“ koja nizom manifestacija slavi obućarski zanat karakterističan za ovu malu slovenačku opštinu, čiji je „Peko“ prepoznatljiv simbol već 108 godina (Fabrika obuće „Peko“ osnovana je 1903.). Upravo „Šuštarska nedelja“ bila je prilika da „Peko“ ugosti delegaciju opštine Knjaževac u kojoj su bili predsednik opštine Mladen Radosavljević, član opštinskog veća Saša Petrović, direktor Agencije za razvoj Dragan Milutinović i direktor „Tine“ Vlada Vasiljević, da se potpiše ugovor o kupoprodaji „Tininog“ objekta u Minićevu, kojim su se i konačno stekli uslovi da cipele sa logom „Peko“ uskoro ponesu etiketu „Made in Serbia“.

 

Najnoviji konkursi

Poziv za podnošenje predloga projekata
Delegacija Evropske unije u Srbiji raspisala je poziv za podnošenje predloga projekata koji će doprineti postizanju strateških nacionalnih prioriteta u oblasti zaštite životne sredine, lokalnog ekonomskog razvoja i socijalne zaštite na lokalnom nivou u Republici Srbiji uz finansijsku pomoć iz Nacionalnog programa IPA 2012.

Ovaj konkurs je namenjen opštinama u Srbiji za sledeće teme:
- Unapredjenje upravljanja čvrstim otpadom
- Podizanje konkurentnosti lokalne ekonomije kroz bolje upravljanje imovinom i podršku poslovnoj saradnji
- Uvodjenjem i unapredjenjem socijalnih usluga za stare

Opštinama je na raspolaganju 4.500.000 EUR a pojedniačni grantovi će biti izmedju 100.000 i 200.000 EUR
Smernice za aplikante se mogu preuzeti na internet adresi www.exchange.org.rs
Rok za dostavu predloga projekata je 04. jul 2013. godine.

Program podrške malim preduzećima i preduzetnicima u ranoj fazi razvoja
Obaveštavamo Vas da je Nacionalna agencija za regionalni razvoj objavila Javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava u okviru programa podrške malim preduzećima i preduzetnicima u ranoj fazi razvoja.Ovaj Program se sprovodi u saradnji sa akreditovanim regionalnim razvojnim agencijama.Opšti cilj Programa je povećanje stepena održivosti i jačanje konkurentnosti malih preduzeća i preduzetnika  koji se nalaze u početnoj fazi poslovanja. Program, uputstvo, pravila za ocenjivanje, prijava i drugi prateći obrasci dostupni su na elektronskim stranama Nacionalne agencije za regionalni razvoj na adresi www.narr.gov.rs

Program podrške početniciima u biznisu koji su povratnici u svoja rodna mesta
Obaveštavamo Vas da je Nacionalna agencija za regionalni razvoj i Kancelarija za razvoj nedovoljno razvijenih objavila Javni poziv za projekat ''Program podrške početniciima u biznisu koji su povratnici u svoja rodna mesta'' Javni poziv za ovaj projekat možete pogledati  na elektronskim stranama Nacionalne agencije za regionalni razvoj na adresi www.narr.gov.rs i Kancelarije za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja na adresi www.kornrp.gov.rs

Mentoring za 100 novoosnovanih i postojećih mspp
Javni poziv za realizaciju programa "Mentoring za 100 novoosnovanih i postojećih mspp". Javni poziv, konkursnu dokumentaciju i sve detalje koji su vezani za ovaj Program  možete pogledati  na elektronskim stranama Nacionalne agencije na adresi www.narr.gov.rs

Javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava inovativnim klasterima
Javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava inovativnim klasterima. Program, uputstvo, prijava i drugi prateći obrasci dostupni su na elektronskim stranama Nacionalne agencije na adresi www.narr.gov.rs
Strategija ruralnog razvoja opštine Knjaževac

Baza investicionih podataka